Hoe plak je glasvlies? Handige tips en stappenplan voor beginners.

Hoe plak je glasvlies?

Glasvliesbehang is de beste optie voor wanden en plafonds. Maar hoe plak je glasvlies? Een handige uitleg voor beginners.

Het aanbrengen van glasvliesbehang kan een uitstekende manier zijn om je muren te versterken en een gladde afwerking te bereiken.

Hier volgt een stapsgewijze handleiding voor het correct plakken van glasvliesbehang:

Benodigdheden

Voordat je begint, zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt:

 • Glasvliesbehang
 • Behanglijm voor glasvliesbehang
 • Lijmroller of kwast
 • Behangtafel (optioneel)
 • Schaar of scherp mes
 • Behangborstel of -spatel
 • Waterpas of loodlijn
 • Meetlint

Voorbereiding

 1. Ondergrond voorbereiden: Zorg ervoor dat de muur schoon, droog en glad is. Eventuele gaten en scheuren moeten worden opgevuld en geschuurd. Gebruik een primer indien nodig om een optimale hechting te garanderen.
 2. Materiaal meten en snijden: Meet de hoogte van je muur en voeg ongeveer 5 cm extra toe aan elk stuk behang voor eventuele aanpassingen. Snijd het behang in banen. Zorg ervoor dat je recht snijdt om een nette afwerking te krijgen.

Het Behangen

 1. Lijm aanbrengen: Breng de behanglijm gelijkmatig aan op de muur met een roller of kwast. Sommige types glasvliesbehang vereisen dat de lijm direct op het behang wordt aangebracht, dus controleer de instructies van de fabrikant.
 2. Eerste baan plakken: Begin in een hoek of naast een deur of raam. Gebruik een waterpas of loodlijn om ervoor te zorgen dat de eerste baan perfect verticaal hangt. Dit is belangrijk, omdat het de gids zal zijn voor de volgende banen.
 3. Behang aanbrengen: Plaats de baan behang op de ingelijmde muur en laat ongeveer 2-3 cm behang overlappen op het plafond en de vloer, wat later bijgesneden kan worden. Strijk het behang glad met een behangborstel of spatel, werkend vanuit het midden naar de randen om luchtbellen te verwijderen.
 4. Volgende banen: Plaats de volgende baan strak tegen de eerste. Glasvliesbehang heeft geen patroon dat je hoeft te matchen, wat het makkelijker maakt om banen naast elkaar te leggen zonder zichtbare naden.
 5. Bijwerken rond hoeken en obstakels: Bij hoeken of rond obstakels zoals ramen en deuren, meet en snijd het behang zodat het netjes past. Gebruik een scherp mes voor nauwkeurige sneden.
 6. Randen afwerken: Snijd het overtollige behang bij het plafond en de vloer af met een scherp mes. Gebruik een liniaal of een rechte plank als geleider om een schone, rechte snede te krijgen. Het beste kun je renovlies schilderen voor een strak resultaat.

Aanvullende info: Kun je zelf glasvliesbehang plakken?

Afwerking

 1. Laat het drogen: Nadat alle banen zijn aangebracht, laat je het behang volledig drogen volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Vermijd tocht en direct zonlicht tijdens het droogproces.
 2. Schilderen: Glasvliesbehang is meestal ontworpen om geschilderd te worden, dus zodra het behang droog is, kun je het schilderen in de gewenste kleur.

Wil je zelf glasvliesbehang plakken?

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kun je een professioneel ogende afwerking bereiken met glasvliesbehang, waardoor je muren niet alleen mooi maar ook duurzaam worden.

Vragen of snel contact? Bel ons: 030-2072024

Telefoon

Offerte

E-mail

Scroll naar boven